Πλατφόρμες … to buy or not to buy? Cloud ή on-premise?

Πλατφόρμες … to buy or not to buy? Cloud ή on-premise? 1920 1280 Compact S.A.

Οι πλατφόρμες για τη διανομή περιεχόμενου (Learning Management Systems) στους εκπαιδευόμενους μας είναι ένα βασικό συστατικό της υλοποίησης ενός προγράμματος καθώς θα μας συντροφεύει για αρκετά χρόνια.

Κατά την επιλογή θα ήταν χρήσιμο να έχουμε τη βοήθεια του ΙΤ της εταιρίας μας ωστόσο από την εμπειρία μας τα ακόλουθα είναι τα βασικά σημεία προς διερεύνηση πριν την επιλογή:

1. Open Source ή Commercial
2. Cloud/SaaS ή On Premise
3. LMS Authoring Tools ή 3 rd Party.

Θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως από την εμπειρία μας και στα τρία σημεία για να σας βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε στην επιλογή σας.

Open Source ή Commercial

Με την επικράτηση του Linux το open source λογισμικό απέκτησε υπόσταση στην αγορά σαν επιχειρησιακή λύση οπότε δεν είναι περίεργο που πλέον λογισμικά Open Source προσφέρονται για να καλύψουν πολλές επιχειρησιακές ανάγκες (CRM, HCM, Help Desk κλπ).

Έτσι και στην αγορά του e-learning υπάρχουν πολλές επιλογές Open Source με τη Moodle να κερδίζει έδαφος και να αποτελεί πλέον μία από τις κύριες επιλογές πελατών μας.

Το βασικό πλεονέκτημα ενός Open Source LMS είναι ότι δεν υπάρχει δαπάνη αγοράς για τη χρήση του license και έτσι δεν έχει περιορισμό στον αριθμό των χρηστών ή των μαθημάτων που μπορεί κάποιος να ανεβάσει ενώ πολλές φορές πρόσθετη λειτουργικότητα είναι και αυτή χωρίς χρέωση (αν και συνήθως υπάρχει μία μικρή χρέωση για εκδόσεις add-ons με πιο επαγγελματικά χαρακτηριστικά).

Ωστόσο δεν πρέπει κανείς να αγνοεί το γεγονός ότι και οι πλατφόρμες με εμπορική αδειοδότηση προσφέρουν οφέλη. Το σημαντικότερο κατά την άποψη μας είναι η έτοιμη διασύνδεση με άλλα συστήματα που μπορεί να προσφέρει ο κατασκευαστής του LMS. Τις περισσότερες φορές ένα τέτοιο LMS είναι υποσύστημα ενός μεγαλύτερου ERP. Για παράδειγμα ένα Human Capital Management λογισμικό μπορεί να έχει σαν υποσυστήματα τη λειτουργικότητα της Αξιολόγησης, της Εκπαίδευσης, το LMS κλπ. Οπότε με αυτό τον τρόπο ενοποιεί αυτόματα όλες τις πληροφορίες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού κάτω από μία βάση δεδομένων. Κάποια εμπορικά LMS έχουν δημιουργήσει τέτοιες διεπαφές με γνωστά ERPs της αγοράς αλλά και πάλι μην θεωρήσετε ότι η διασύνδεση είναι αυτόματη και χωρίς προσπάθεια…

Βασικός παράγοντας και στις δύο επιλογές είναι να υπάρχει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό από την πλευρά του παρόχου ώστε να φέρει σε πέρας το έργο της υλοποίησης (που δεν είναι μόνο τεχνικό έργο πληροφορικής – σημ. αυτό συνήθως είναι το χαρακτηριστικό των παρόχων που είναι IT Integrators) που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των απαιτήσεων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας που ακολουθεί η κάθε εταιρία.

Κλείνοντας η υποστήριξη SCORM είναι το ελάχιστο που θα ζητούσαμε για να μπορούμε να φορτώνουμε απρόσκοπτα δικό μας ή άλλο έτοιμο περιεχόμενο μαθημάτων.

Cloud/SaaS ή On Premise

Το ερώτημα αυτό το έχει απαντήσει η αγορά εδώ και πολύ καιρό. Η παροχή Cloud / SaaS είναι η προτιμότερη (και από οικονομικής άποψης) καθώς οι τεχνολογίες αλλάζουν πολύ γρήγορα πλέον, οι ανανεώσεις των λογισμικών είναι συνεχείς και δεν έχει κανένα νόημα το IT μίας εταιρίας (εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι) να εγκαταστήσει μία πλατφόρμα σε εσωτερικές υποδομές. Οι εμπορικές εκδόσεις LMS είναι διαθέσιμες μόνο σε Cloud/SaaS μορφή αδειοδότησης ενώ οι Open Source μπορούν να εγκατασταθούν και τοπικά. Τοπική εγκατάσταση συνήθως επιλέγουν εκπαιδευτικά ιδρύματα για προφανείς λόγους.

Σε περίπτωση επιλογής Cloud/SaaS λύσης με Open Source λογισμικό είναι σημαντικό να εξετάσετε τη φυσική τοποθεσία του Data Center, αν αυτό καλύπτει τα κριτήρια ISO 27001 και τα θέματα GDPR. Η τιμολογιακή πολιτική διαφέρει καθώς υπάρχουν πάροχοι που προσφέρουν υπηρεσία με διαβάθμιση χρηστών ή μαθημάτων και άλλοι που έχουν μία σταθερή χρέωση ανεξάρτητα από τον αριθμό των χρηστών ή των μαθημάτων.

Η ίδια προσέγγιση πρέπει να εξεταστεί και για τo λογισμικό συγγραφής (Authoring Tool) περιεχομένου που θα δούμε παρακάτω.

LMS Authoring Tools ή 3 rd Party

Τα περισσότερα LMS έρχονται με δικό τους Authoring tool σαν ένα δωρεάν έξτρα που μοιάζει καλοδεχούμενο σε πρώτη ανάγνωση. Ωστόσο εδώ κρύβεται μία παγίδα (δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα όπως λέει μία παροιμία) αν ξεκινήσουμε να χτίζουμε περιεχόμενο με ένα ενσωματωμένο συγγραφικό λογισμικό είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να μην μπορούμε να μεταβούμε σε μία άλλη νεότερης τεχνολογίας ή καλύτερης λειτουργικότητας πλατφόρμα.

Μετά από 1-2 χρόνια αν υπάρχει μία βιβλιοθήκη 20-30 μαθημάτων που έχουν δημιουργηθεί μεαυτό τον τρόπο είναι πολύ πιθανό να μην μπορούν να μεταφερθούν εύκολα σε μία νέα πλατφόρμα LMS. Για το λόγο αυτό πάντα προτείνουμε στους πελάτες μας να επιλέξουν ένα Authoring Tool εκτός του LMS που χρησιμοποιούν όσο ελκυστικό και αν ακούγεται αρχικά.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να δημιουργήσουμε το εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα!

Επικοινωνία